Reklama
 
Blog | Jan Pudlák

Ministr zdravotnictví hrdinou dne. Zdravotnictví v troskách

My laici si myslíme, že ministr zdravotnictví má pečovat o perfektní chod svého resortu, v zájmu nás občanů-pacientů. Ale tak tomu není. Úkolem ministra je vést vítězné bitvy s lékaři.

Jakou možnost mají lékaři přimět netečnou vládu, aby se jejich problémem zabývala? Dopisy? Marné. Žádosti poslancům? Marné. Televizní vystoupení? Marné. Jednání na ministerstvu? Všechno marné. Aby vládě i veřejnosti došla vážnost problému, nezbývá než pohrozit stávkou nebo výpověďmi.

A to byla pro ministra příležitost ukázat lékařům, kdo je tady pánem. Vydíráte? Neustoupím. Však vy vyměknete.

Lékaři začali dávat výpovědi. A ejhle – dvě miliardy pro lékaře se v rozpočtu našly. My občané-pacienti jsme si oddechli, naše nemocnice budou fungovat.

Reklama

Ale ministr se nevzdává. Chtěli byste dvě miliardy? Tůdle! Dám vám jen část. – A opět vítězí.

Krize úspěšně pokračuje. Lékaři si ve výpovědní lhůtě vybírají dovolené, chod nemocnic je ohrožen. Nám občanům začíná běhat mráz po zádech. Snad nové kolo jednání přinese řešení.

Z nového kola jednání vychází vítězně ministr – lékaři neuspěli.

Teď to začíná být zajímavé: datum odchodu lékařů se blíží, krizový štáb zasedá.  Ministr je muž činu. Do nemocnic nasadíme vojenské lékaře. Na zahradách nemocničních postavíme polní nemocnice (některé možná ještě budou mít nápisy v angličtině a afgánštině).

Ale vojenští lékaři všechno neutáhnou. Bude nutné jejich řady posílit zahraničními lékaři, několik se jich hlásí z Afganistánu, aby oplatili mezinárodní pomoc, další z Jemenu a Indonésie. Ministerstvo sáhne i do řad vyškolených zdravotníků ze záchranných složek, dokonce z civilní obrany. Otevře rychlokurzy pro laické lékaře. Pomoci by mohli lidoví léčitelé a také senzibilové, jako už několikrát pomáhali ministerstvu vnitra. Šamani v rovníkové Africe prý také nemají špatné výsledky, mohli by přijet na stáž. My bychom mohli část pacientů posílat do nemocnice v Lambarene.

Úspěchy ministra zdravotnictví se stanou předmětem závisti ostatních členů vlády. Ministr vnitra se pokusí svést podobnou vítěznou bitvu s hasiči. Až vyhraje, hasičský sbor bude v troskách. Zaskakovat bude armáda, bude nutné stáhnout i zahraniční jednotky. Občané dostanou instrukce, jak případný požár nechat bezpečně dohořet.

Ministr školství zvítězí nad učiteli. Na nouzový provoz škol budou nasazeni úředníci, po absolvování krátké pedagogické přípravky.

Až půjdete kolem doutnajícího požářiště a minete frontu před polní nemocnicí, nezoufejte si. Jásejte! Vždyť máme pevnou a statečnou vládu.

*